/, Osnove zdrave ishrane/Sve o celijakiji – netoleranciji na gluten

Sve o celijakiji – netoleranciji na gluten

– Jedini lek je posebna striktna ishrana koja zahteva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gde ga ne bismo očekivali.

– Kod obolelih postoji  različit stepen oštećenja sluzokože tankog creva i različit spektar kliničkih simptoma. Mnogi oboleli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne leči mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

– Poremećaj se ispoljava kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest, a učestalost oboljevanja se povećava zadnjih godina, tako da u Evropi sada iznosi 1 do 3% u opštoj populaciji. Iako sve više znamo o ovom poremećaju ipak na jednog prepoznatog dolazi 7 neprepoznatih bolesnika. Prosečno vreme od nastanka simptoma do postavljanja dijagnoze iznosi 11 godina.

– Najčešće manifestacije celijačne bolesti su bol ili nelagodnost u stomaku,učestalo crevno pražnjenje (prolivi), gubitak u telesnoj težini, osteoporoza, anemija, opšta slabost, iscrpljenost.

– Postoje 2 klinička tipa bolesti: simptomatski ili klasični tip koji se odlikuje tipičnim simptomima i tipično se  javlja u najranijem detinjstvu. Kliničke manifestacije su brojne: od nenapredovanja i gubljenja telesne mase, nadutosti, čestih stolica, povraćanja, do bledila kože, anemije, edema, osteomalacije, artritisa, itd.

– Atipična forma bolesti je danas sve više u porastu i javlja se kod odraslih osoba kod kojih su digestivni simptomi slabije izraženi,ali su sistemski veoma izraženi:anemija usled gubitka gvoždja, osteoporoza,rana menopauza, sterilitet, neurološki poremećaji, migrena,depresija…

– Zajedničko za oba tipa obolelih od celijakije je nutritivni deficit (nedostatak gradivnih i hranjivih materija)koji nastaje  zbog atrofije (gubitka, smanjenja, oštećenja )crevnih resica koja se otkriva endoskopijom i biopsijom tankog creva.

– I najmanja prisutnost glutena u hrani (više od 0,002 ppm) velika je opasnost za zdravlje obolelih. Iz tih razloga poželjno je da maloletna osoba bude stalno pod kontrolom lekara i odraslih.

– Oboleli od celijakije ne samo da treba da vodi računa o namirnicama već i o načinu čuvanja i spremanja namirnica, da se one ne bi kontaminirale u dodiru sa namirnicama koje sadrže gluten.

– Održavanje zdravlja obolelih od celijakije zahteva uvećane troškove ishrane. U mnogim zemljama sveta  zbog specijalne ishrane prisutna je podrška obolelim i društva i državnih institucija.

DOZVOLJENA HRANA

 • Sve vrste voća i povrća i pečurke
 • Žitarice: pirinač, kukuruz,proso, heljda, kinoa
 • Sve vrste mahunarki :sočivo, pasulj, soja…
 • Sve vrste mesa, ribe i jaja
 • Šećer, med, domaći džemovi i pekmezi,skrob, domaci sladoled, čokolada
 • Sve vrste kafe i čaja
 • Ulje, sirće, biber, kvasac, i svi drugi čisti začini
 • Mleko i mlečni proizvodi, ali treba istaći da kod nekih obolelih od celijakije može da zbog oštećenja creva dođe i do netolerantnosti na laktozu. U tom slučaju mora da se isključi i mleko i mlečni proizvodi.

ZABRANJENA HRANA

 • Pšenica, raž, ječam, ovas i svi proizvodi od istih
 • Pivo i viski,
 • Gotova hrana, supe, sosovi, kremovi ,pudinzi,instant proizvodi, kečap, suhomesnati proizvodi.
 • Gluten se često nalazi kao dodatni sastojak prehrambenih proizvoda i iz tih razloga treba biti posebno oprezan i strogo čitati deklaraciju.

DEKLARISANJE NAMIRNICA

– Namirnice specijalno proizvedene za obolele od celijakije prepoznaju se pod natpisom “Bez glutena”. U EU od 2005 godine po zakonu o deklarisanju namirnica gluten mora da se navede u spisku sastojaka.

ZAKLJUČAK

– Budući da je celijakija doživotni poremećaj najefikasnija terapija je doživotna striktna dijeta uz nadzor lekara. S obzirom da gluten nije neophodan za život, prelazak na bezglutensku ishranu nema negativnih posledica na zdravlje.

PROIZVODI

– U našoj internet prodavnici možete naći poseban odeljak za proizvode bez glutena 

 
By | 2017-12-04T14:39:50+01:00 24 avgusta, 2015|Ishrana i lečenje, Osnove zdrave ishrane|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment