Chia semenke sadrže visok procenat omega 3 masnih kiselina i proteina, čime povoljno utiču na smanjenje krvnog pritiska, kao i na kontrolu nivoa šećera u krvi. Chia se takodje koristi za regulaciju funkionisanja digestivnog trakta jer u svom sastavu sadrži visok procenat vlakana. Naime, zbog neverovatne sposobnosti da apsorbuje vodu, ona povećava osećaj sitosti organizma.
Chia ima neutralan ukus koji ga čini pogodnim za korišćenje prilikom pripreme različitih peciva, ali i za zgušnjavanje sosova, umaka, supa, testa i slično. Kada se koristi u pripremi hlebova, mafina i kolača, obezbedjuje da testo zadrži vlažnost, a samim tim i ukus. S obzirom da je chia odličan sastojak za sjedinjavanje, može se koristiti umesto Guar gume, pri čemu je ¼ do ½ kafene kašičice dovoljno u većini recepata.
Nutritivna vrednost na 100g:
- Energetska vrednost 486 kcal
- Masti 31 g
- Zasićene masne kiseline 3,3 g
- Polinezasićene masne kiseline 24 g
- Mononezasićene masne kiseline 2,3 g
- Transmasle kiseline 0,1 g
- Ugljeni hirdati 42 g
- Vlakna 34 g
- Proteini 17 g