Chia seme – rinfuz 1kg

Chia seme – rinfuz 1kg

Dostupno

Maje i Asteci su ih davno koristili, a danas su globalno popularne kao superhrana -namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima Chia seme (Salvia hispanica) – obiluju antio...

Maje i Asteci su ih davno koristili, a danas su globalno popularne kao superhrana -namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima Chia seme (Salvia hispanica) – obiluju antioksidansima, vlaknima, pomenutim omega-3 masnim kiselinama (koje je dobro unositi zbog kardiovaskularnog zdravlja, te se preporučuje I srčanim bolesnicima). Takodje su bogate kalcijumom (čak 2% više od mleka), gvožđem, magnezijumom, …

Pročitaj više

510.00 rsd

Količina:
Maje i Asteci su ih davno koristili, a danas su globalno popularne kao superhrana -namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima Chia seme (Salvia hispanica) - obiluju antioksidansima, vlaknima, pomenutim omega-3 masnim kiselinama (koje je dobro unositi zbog kardiov...

Maje i Asteci su ih davno koristili, a danas su globalno popularne kao superhrana -namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima

Chia seme (Salvia hispanica) – obiluju antioksidansima, vlaknima, pomenutim omega-3 masnim kiselinama (koje je dobro unositi zbog kardiovaskularnog zdravlja, te se preporučuje I srčanim bolesnicima). Takodje su bogate kalcijumom (čak 2% više od mleka), gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalijumom, fosforom, aminokiselinama, i vitaminima B I C grupe.

Čest su sastojak raznih dijeta za mršavljenje, jer ubzavaju metabolisam, pomažu sagorevanju masti I regulaciju probave. Ne sadrže gluten, pa se preporučuje osobama koje pate od celijakije, a odlična je i za decu I trudnice. Pomaže brzo obnavljanje tkiva, te se preporučujei onima koji se oporavljaju od povreda, ali i sportistima koji su izloženi velikom naporu tokom treninga. Pomaže i u redukcionim dijetama, jer daje dugotrajan osećaj sitosti i ubrzava metabolizam.

Jednogodišnja cvetnica, iz porodice Lamiaceae (u ovoj porodici biljka je i pitoma nana), poreklom iz Centralne Amerike pre svega Meksika i Gvatemale.

Chia seme za probavu I mršavljenje

Budući da daje energiju, snagu i izdržljivost, a pomaže da se regulišu šećer i masti u krvi, chia je najidealnija u dijetalnoj ishrani jer „topi kilograme“ i reguliše probavu. Chia seme je aktivira glukogen koji je bitan za sagorevanje masti, brzava metabolizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Chia seme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva, I vrlo su efikasne u borbi protiv nadutosti I zatvora. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog creva. Ipak budite oprezni, jer prevelike količine mogu da izazvovu upravo suprotan efekat. Jedna do dve kašike na dan sasvim su dovoljne.

Chia seme za energiju & sportiste

Nutricionisti se slažu da je chia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu.

Zbog izuzetne moći apsorpcije sprečava dehidraciju i pomaže organizmu da sačuva elektrolite, naročito prilikom znojenja usled velikog fizičkog napora, te ga često koriste sportisti.

Chia seme za dijabetičare

Gel koji oslobađaju ove semenke stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporava pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Zato se savetuje dijabetičarima da ih uzimaju pre obroka ili za vreme jela.

Način pripreme I konzumiranje

Preporučuje se kašika chia semenki na dan. Chia seme treba potopiti na 15 minuta u vodu, kako bi narasle čak do veličine koja je 10 puta veća od njihove uobičajne. Chia seme se mnogo lakše apsorbuje ako je samleveno.Kao i sa ovsenom kašom, što je seme veće, pre ćete se zasititi.

Chia seme je veoma blagog i prijatnog ukusa i lako se kombinuju sa drugim namirnicama, jer im ne menja ukus, a povećava hranljivost. Možete korisiti semenke za smoothie, za salatu ili ih jesti same.

Pročitaj više

Dodatne informacije

Težina 1050 g
Napomena:

* Fotografije su informativnog karaktera i mogu se razlikovati od ambalaže proizvoda. * Navedene informacije o proizvodu nisu namenjene dijagnozi i lečenju već su informativnog karaktera. Trudimo se da opisi proizvoda budu što precizniji, međutim moguće su greške.

Back to Top
0