Pšenica (Triticum) je najvažnija zrnasta biljka koja se koristi za ljudsku ishranu, i druga je na lestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica, odmah iza kukuruza. Koristi se u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Procesom proizvodnje integralnog pšeničnog brašna je zadržan visok procenat udela minerala, vitamina, vlakana, proteina, vitamina iz grupe B, dok je udeo skroba značajno smanjen.
Nutritivne vrendnosti na 1g:
- Energetska vrednost: 31 kcal
- Ukupno masti: 1,7 g
- Ugljeni hidrati: 6,5 g
- Proteini: 1 g
Predlog korišćenja:
5gr integralnog pšeničnog brašna; 2-3 kašike maslinovog ulja; 4ml mlake vode; Semenke za posipanje (golica, suncokret, susam, lan zrno, mleveni lan); So
Priprema: Pomešati integralno pšenično brašno sa toplom vodom, dodati so i maslinovo ulje. Dobro izmešati sastojke i ostaviti smesu da odstoji. Podmazati kalup u kojem će se peći hleb. Posuti smesu semenkama. U zagrejanu rernu ubaciti hleb i peći oko 4 minuta na temperaturi od 2°C. Kada je hleb ispečen, izvići ga iz rerne i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi.