Kakao buter se sastoji od 60% zasićenih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, miristinska i ostale), 30-40 posto mononezasićenih (oleinska, palmitoleinska) i 5-10 posto polinezasićenih masnih kiselina (linolna, linolenska). Ima specifičan miris kakaoa.
Koristi se kao dodatak ishrani za pripremu kolača, čokolade i sl. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu zahvaljuje sadržaju velike količine prirodnih antioksidansa. Ima vrlo specifičnu kristalnu strukturu što se koristi pri izradi čokolade (daje mu mekanu teksturu).
Takodje ima primenu u kozmetici za proizvodnju sapuna i preparata za kožu. Pomaže pri otklanjanju ožiljaka,mrlja i strija. Kakao buter regeneriše kožu i daje joj vlažnost i mekoću, olakšava brijanje sprečavajući iritaciju. Nanesen na kožu stvara barijeru između osetljive kože i okline što sprečava iritaciju tih područja. Kod primene u masaži, pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa, zbog svog vrlo ugodnog mirisa. Sastavni je deo balzama za usne.
Topi se potapanjem u toplu vodu na 35-38 °C.
Nutritivne vrednosti na 100g:
- Energetska vrednost: 884 kcal
- Zasićene masne kiseline: 60 g
- Polinezasićene masne kiseline: 3 g
- Mononezasićene masne kiseline: 33 g