Integralni pirinač se razlikuje od belog pirinča po svojoj prepoznatljivoj opni. Ta opna predstavlja razliku u obradi zrna. Smedji pirinač se, za razliku od belog pirinča, ne izlaže mnogim procesima, medju koje spada i proces izbeljivanja pri čemu mu ostaje spoljna opna (ljuska). Upravo zbog te opne je integalni pirinač neophodno duže kuvati. Integralni pirinač stabilizuje nivo šećera u krvi. U pitanju je kompleks ugljenih hidrata, koji favorizuje sporo oslobađanje šećera. Braon pirinač je savršen za decu jer ima odlične nutritivne osobine koje pomažu njihov rast i razvoj.
Predlog za korišćenje:
25g integralnog pšeničnog brašna; 5g pirinčanog integralnog brašna; Supena kašika maslinovog ulja; 1L mlake vode; Jedna kesica praška za pecivo; 1.5 kašičica soli; Soda bikarbona na vrh noža; Kašičica šećera.
Priprema: Izmešati brašna u jednoj posudi i dodati ostale navedene sastojke. Ostaviti smesu da odstoji 1h. Ujutru premesiti masu i staviti je u podmazani pleh za pečenje. Peći oko 45 minuta na 2°C.
Predlog za korišćenje:
25g integralnog pšeničnog brašna; 5g pirinčanog integralnog brašna; Supena kašika maslinovog ulja; 1L mlake vode; Jedna kesica praška za pecivo; 1.5 kašičica soli; Soda bikarbona na vrh noža; Kašičica šećera.
Priprema: Izmešati brašna u jednoj posudi i dodati ostale navedene sastojke. Ostaviti smesu da odstoji tokom noći. Ujutru premesiti masu i staviti je u podmazani pleh za pečenje. Peći oko 45 minuta na 2°C.
Nutritivne vrednosti:
- Energetska vrednost: 11 kcal
- Masti: ,9 g
- Ugljeni hidrati: 23 g
- Proteini: 5,3 g
- Dijetetska vlakna: 3 g