Proso je blagog slatkastog ukusa i orašaste teksture. Sadrži čak 15% belančevina, što je čini odličnom namirnicom za vegetarijance, pune vlakana, vitamina B kompleksa i minerala. S obzirom na karaterstike prosa, interesantno je to da se ono lepo uklapa kako u slanim jelima, tao i u dezertima. Zavisno od načina kuvanja, proso može biti hrskav ili mekan.
Predlog za korišćenje:
15g integralnog prosenog brašna; 15g integralnog raženog brašna; 1g integralnog speltinog brašna; 5g chia brašna; Supena kašika maslinovog ulja; 4ml mlake vode; Jedna kesica praška za pecivo; 1.5 kašičica soli; Soda bikarbona na vrh noža
Priprema: Izmešati brašna u jednoj posudi i dodati ostale navedene sastojke. Ostaviti smesu da odstoji 1h. Ujutru premesiti masu i staviti je u podmazani pleh za pečenje. Peći 3 – 45 minuta na 2°C.
Predlog za korišćenje:
25g prosenog brašna; 5g kinoa brašna; 15g brašna od chia semena; 5ml maslinovog ulja; ½ kašičice soli; 375ml mlake vode; Soda bikarbona na vrh noža.
Priprema: Izmešati brašna u jednoj posudi i dodati ostale navedene sastojke. Ostaviti smesu da odstoji tokom noći. Ujutru premesiti masu i staviti je u podmazani pleh za pečenje. Peći oko 45 minuta na 2°C.
Nutritivne vrednosti na 1g:
- Energetska vrednost: 327 kcal
- Masti: 2,9 g
- Ugljeni hidrati: 72,9 g
- Dijetetska vlakna: 1 g
- Proteini: 8,5 g