Raž (Secale cereale) je žitarica posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin E. Raž ima relativno malo glutena, što je značajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sastojak. Ova žitarica koja je po svojoj morfološkoj građi i sastavu najsličnija pšenici i obiluje kvalitetnim vitaminima i mineralima. Raž sadrži manji procenat skroba od pšenice i ima niži glikemijski indeks, pa je posebno pogodna za ishranu dijabetičara.
Raženi hleb se obično preporučuje za ishranu dijebatičara jer raž sadrži manje skroba, i samim tim izaziva manji insulinski skok od pšeničnog brašna. Kao i ostale žitarice bogata je biljnim vlaknima čija korisna svojstva se ogledaju u regulaciji probave, stabilizaciji šećera i pozitivnom uticaju na smanjenje holesterola.
Kao i druge integralne žitarice, raž sadrži biljne lignane, koji se u crevima pomoću crevnih bakterija konvertuju u lignane sisara, a za njih, posebno za jedan poznat kao enterolaktin, smatra se da štite od raka dojke i nekih drugih oblika raka kojima je uzrok prevashodno hormonski, kao i od srčanih oboljenja. Raž se odlično kombinuje sa ostalim žitaricama ali i mahunarkama.
Predlog za korišćenje:
5gr raženog integralnog brašna; Kesica praška za pecivo; Kašičica sode bikarbone; 3 kašike maslinovog ulja; 5ml mlake vode; So; Semenke za posipanje (golica, suncokret, susam, lan zrno, mleveni lan).
Priprema: Pomešati raženo integralno brašno sa toplom vodom, dodati so, maslinovo ulje i prašak za pecivo. Dobro izmešati sastojke i ostaviti smesu da odstoji sat vremena. Dodati sodu bikarbonu. Podmazati kalup u kojem će se peći hleb. Posuti smesu semenkama. U zagrejanu rernu ubaciti hleb i peći oko sat vremena na temperaturi od 2°C. Kada je hleb ispečen, izvići ga iz rerne i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi.
Nutritivne vrednosti na 1g:
- Energetska vrednost: 338 kcal
- Masti: 2,5 g
- Ugljeni hidrati: 76,3 g
- Proteini: 1,2 g