Raženo integralno brašno – 1kg – Nutricia

Početna/Robna marka Nutricia/Raženo integralno brašno – 1kg – Nutricia

Raženo integralno brašno – 1kg – Nutricia

Dostupno

Raženo integralno brašno se koristi u mešavini sa drugim brašnima i najzastupljenije je u smesama za pravljenje integralnog peciva. Neretko se me...

Raženo integralno brašno se koristi u mešavini sa drugim brašnima i najzastupljenije je u smesama za pravljenje integralnog peciva. Neretko se meša sa pšeničnim brašnom, s obzirom da sarži jako mali procenat glutena. Raženo brašno se sporije vari i daje duži osećaj sitosti.

Pročitaj više

63.00 rsd

Količina:
Raž (Secale cereale) je žitarica posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin E. Raž ima relativno malo glutena, što je značajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sasto...

Raž (Secale cereale) je žitarica posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin E. Raž ima relativno malo glutena, što je značajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sastojak. Ova žitarica koja je po svojoj morfološkoj građi i sastavu najsličnija pšenici i obiluje kvalitetnim vitaminima i mineralima. Raž sadrži manji procenat skroba od pšenice i ima niži glikemijski indeks, pa je posebno pogodna za ishranu dijabetičara.

Raženi hleb se obično preporučuje za ishranu dijebatičara jer raž sadrži manje skroba, i samim tim izaziva manji insulinski skok od pšeničnog brašna. Kao i ostale žitarice bogata je biljnim vlaknima čija korisna svojstva se ogledaju u regulaciji probave, stabilizaciji šećera i pozitivnom uticaju na smanjenje holesterola.

Kao i druge integralne žitarice, raž sadrži biljne lignane, koji se u crevima pomoću crevnih bakterija konvertuju u lignane sisara, a za njih, posebno za jedan poznat kao enterolaktin, smatra se da štite od raka dojke i nekih drugih oblika raka kojima je uzrok prevashodno hormonski, kao i od srčanih oboljenja. Raž se odlično kombinuje sa ostalim žitaricama ali i mahunarkama.

Predlog za korišćenje:
500gr raženog integralnog brašna; Kesica praška za pecivo; Kašičica sode bikarbone; 3 kašike maslinovog ulja; 500ml mlake vode; So; Semenke za posipanje (golica, suncokret, susam, lan zrno, mleveni lan).

Priprema: Pomešati raženo integralno brašno sa toplom vodom, dodati so, maslinovo ulje i prašak za pecivo. Dobro izmešati sastojke i ostaviti smesu da odstoji sat vremena. Dodati sodu bikarbonu. Podmazati kalup u kojem će se peći hleb. Posuti smesu semenkama. U zagrejanu rernu ubaciti hleb i peći oko sat vremena na temperaturi od 200°C. Kada je hleb ispečen, izvići ga iz rerne i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi.

Nutritivne vrednosti na 100g:

  • Energetska vrednost: 338 kcal
  • Masti: 2,5 g
  • Ugljeni hidrati: 76,3 g
  • Proteini: 10,2 g

 

Pročitaj više

Dodatne informacije

Težina 1100 g
Napomena:

* Fotografije su informativnog karaktera i mogu se razlikovati od ambalaže proizvoda. * Navedene informacije o proizvodu nisu namenjene dijagnozi i lečenju već su informativnog karaktera. Trudimo se da opisi proizvoda budu što precizniji, međutim moguće su greške.

Back to Top
0