Speltino integralno brašno – 1kg – Nutricia

Početna/Robna marka Nutricia/Speltino integralno brašno – 1kg – Nutricia

Speltino integralno brašno – 1kg – Nutricia

Dostupno

Speltino integralno brašno je bogat izvor vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Ono se smatra izuzetno lekovitim i može da pomogn...

Speltino integralno brašno je bogat izvor vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Ono se smatra izuzetno lekovitim i može da pomogne u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Takodje, ukoliko se redovno koristi u ishrani, organizam postaje otporniji na prehlade i viruse.

Pročitaj više

195.00 rsd

Količina:
Spelta (Triticum spelta), krupnik ili pir, je žitarica iz familije Triticum u koju spada i pšenica, poreklom iz Južne Azije koja se pre 9 godina proširila na teritoriju Evrope. Dugo je bila nezasluženo zapostavljena zbog pšenice, a mogu je koristiti deca, odrasli...

Spelta (Triticum spelta), krupnik ili pir, je žitarica iz familije Triticum u koju spada i pšenica, poreklom iz Južne Azije koja se pre 9 godina proširila na teritoriju Evrope. Dugo je bila nezasluženo zapostavljena zbog pšenice, a mogu je koristiti deca, odrasli, trudnice, starije osobe. Spelta sadrži gluten, koji je po svom molekularnom sastavu drugačiji i zdraviji od glutena koji se nalazi u pšenici. Gluten u spelti je krhkiji i bolje se rastvara u vodi, što ga čini lakšim za varenje. Spelta, takođe, ima više vlakana od pšenice, a ova dodatna vlakna pomažu u varenju glutena. Sorte krupnika imaju bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno krupnika u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Pir po izgledu zrna podseća na pšenicu, međutim, ona ima znatno deblju spoljašnju opnu. Ljuska zrna pira čini 3-35% njene težine, zbog čega je i njena proizvodnja i obrada skuplja.

Lekovita svojstva spelte su višestruka, ona pozitivno utiče na digestivni i kardiovaskularni sistem, imuno sistem, hormonsku regulaciju organizma. Visok sadržaj vlakana olakšava probavu. Vlakna utiču na bolju apsorpciju materija, smanjuje nadimanje, gasove, dijareju i zatvor. „Dijeta“ od krupnika je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. Spelta omogućava podizanje nivoa dobrog HDL holosterola, dok sprečava apsorpciju lošeg LDL holesterola iz hrane. Spelta je takodje povoljna za dijabetičare, jer zahvaljujući niacinu ona povoljno deluje na rad nadbubrežnih žlezdi i lučenju hormona, koji obezbedjuju održavanje metaboličkih procesa na normalnom nivou. U svetu spelta se koristi za lečenje najtežih bolesti, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, sida, rak i mnoge druge.

Speltino brašno je slatkastog ukusa i koristi se u mnogim receptima umesto pšeničnog brašna, i predstavlja odličan izbor za sve one koji su alerginčni na pšenicu.

Predlog za korišćenje:

5gr speltinog integralnog brašna; 35ml mlake vode; Prašak za pecivo; So; 5 kašika maslinovog ulja; Semenke za posipanje (golica, suncokret, susam, lan)

Priprema: Pomešati speltino integralno brašno sa toplom vodom, dodati so, maslinovo ulje i jednu kesicu praška za pecivo. Dobro izmešati sastojke i ostaviti smesu da odstoji sat vremena. Podmazati kalup u kojem će se peći hleb. Posuti smesu semenkama. U zagrejanu rernu ubaciti hleb i peći oko sat vremena na temperaturi od 15°C. Kada je hleb ispečen, izvići ga iz rerne i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi.

Predlog za korišćenje:

35gr speltinog integralnog brašna; 15gr raženog integralnog brašna; 2ml mlake vode; 2ml jogurta; Prašak za pecivo; So; 3 kašika maslinovog ulja; Semenke za posipanje (golica, suncokret, susam, lan)

Priprema: Pomešati speltino i raženo integralno brašno sa vodom i jogurtom, dodati so, maslinovo ulje i jednu kesicu praška za pecivo. Dobro izmešati sastojke i ostaviti smesu da odstoji sat vremena. Podmazati kalup u kojem će se peći hleb. U zagrejanu rernu ubaciti hleb i peći oko 45 minuta na temperaturi od 2°C. Kada je hleb ispečen, izvići ga iz rerne i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi.

Nutritivne vrednosti na 1g:

  • Energetska vrednost: 33 kcal
  • Masti: 2,7 g
  • Ugljeni hidrati: 62 g
  • Proteini; 22 g
Pročitaj više

Dodatne informacije

Težina 1100 g
Napomena:

* Fotografije su informativnog karaktera i mogu se razlikovati od ambalaže proizvoda. * Navedene informacije o proizvodu nisu namenjene dijagnozi i lečenju već su informativnog karaktera. Trudimo se da opisi proizvoda budu što precizniji, medjutim moguće su greške.

Back to Top
0